fredag 19. oktober 2012

VÆR VARSOM, KJÆRE FORELDRE


Dette blogginnlegget florerer rundt på norske mammablogger i dag, og budskapet er så utrolig viktig! 
Spre det gode budskap, og meld deg inn i facebook gruppen; 
Mammabloggere mot mobbing --->

*

Hver dag utsettes barn og ungdom for umenneskelig mobbing.  Ja, de finner ikke fred noe sted, for mobbingen foregår også innad i sosiale medier. Barn er barn, og det har de alltid vært. Teknologien lærer de fort, konsekvensene derimot er de altfor unge til å se.
Tenk hvis storesøster tar bilde av lillebror naken og sender det videre til bestevenninna for å tulle litt. Kanskje legges bildet ut på You Tube fordi barn ikke alltid forstår konsekvensene og ikke alltid forstår rekkevidden av det de gjør. De ser kun en skjerm og ikke at hundretusener sitter bak en annen skjerm og følger med.
Vi er mammabloggere og vi ønsker å være nabokjerringa som bryr seg. Bloggene våre har mange andre mammaer som lesere. Vi ønsker derfor å komme med noen gode forslag som kan være til hjelp for andre. 
page1image8184

1) La PC-en være i stua eller i et annet fellesrom. Hvorfor skal barn og unge ha egen PC på rommet? Dette gjør at du mister ALL kontroll. Det finnes mange voldsfilmer lett tilgjengelig på You Tube. Det er ikke alle programmer som skal beskytte mot skadelig innhold som beskytter mot ALT. Dessuten: La dem ha en KREATIV barndom og ikke en DIGITAL barndom.
2) Før var webcamera et tilleggsutstyr man kjøpte til PCen. Nå er de fleste utstyrt med webcamera allerede. Du skal være klar over at barn og ungdom legger ut bilder som kan skade deres omdømme stygt. Det finnes flere eksempler på jenter ned i 12-års alderen som er blitt bedt om å posere i bare undertøyet. Ved å ha PCen i stua eller et annet fellesrom er det mindre sjanse for at nettopp dette skjer. SNAKK med barn og ungdom om dette.
3)Barn og unge må ALDRI, ALDRI under noen omstendigheter møte mennesker de har chattet med på nettet alene.
4) Sørg for å hele tiden følge opp barn og ungdom som bruker sosiale medier. Dersom de er på Facebook: krev at de tar deg inn som venn og følg med! Det er aldersgrense på Facebook, men barn lærer likevel fort hvordan dette mediet brukes. Ikke snu ryggen til og tenk at sosiale medier er noe som kommer når de blir tenåringer. Dette er snakkis allerede i første klasse.
5) Det er ene og alene de som blir tatt bilde av som bestemmer om bildet skal slettes. PUNKTUM! Skal du ta bilde av noen må du spørre først. Hvis vedkommende sier du skal slette dette etterpå, så gjør det.
6) Ha alltid kontroll dersom barna tar bilder med Ipoden, Iphonen, mobiltelefonen eller lignende. Gir du disse produktene til barna dine, er det du som eier dem. Det vil si at du har passordet og sjekker bildene barna tar hver eneste dag. Hvis noen bilder er på kanten, sletter du dem.
*
VIKTIG VIKTIG VIKTIG
*
Er så alt for mange medieoppslag om mobbing og om små barn og ungdommer som har blitt til engler grunnet mobbing... <3 nbsp="nbsp">
Men tiltross for kampanjer, bloggbølger og mye fokus på det, er det alt for mange som fortsatt mobbes <3 nbsp="nbsp">
Så gjør det DU kan gjøre, spre det gode budskap :) 
Bildet er lånt fra: www.forskning.no :) 

*
Ønsker dere alle en superduper fin fredagskveld :) 
                                                                                               Silje Fløysand

2 kommentarer:

 1. Så fantastiske nyheter!
  Kom tilfeldigvis over bloggen din idag og har fått lest litt om d dere har vært igjennom..
  For rett over 4 uker siden fant vi ut at d var noe ved sønnen vår på 6år sin nyre .. Vi lå på Riksen i 16 dager og i løpet av den tiden ble d klart at d var NevroBlastom på binyre.. Han er jo såpass gammel at faren for spredning var stor, men heldigvis, etter alle tester fikk vi vite at d IKKE var d! :)
  D har vært en tøff tid, men vi må igjennom d som venter oss..
  Han har vært gjennom en runde cellegift og skal få d hver 3.uke en god stund før de vurderer om kulen kan opereres vekk, eller om han må over på annen cellegift..
  Legene er positive og de har god tro på at dette skal gå veldig bra, så d velger vi å tro også :)
  Han er i fin form, som seg selv! Almenntulstanden har ikke vært dårlig i forkant heller.. D var magesmerter på høyre side som gjorde at vi dro til lege og iløpet av den dagen fant de ut at d var en svulst..
  D er veldig godt å høre litt gladhistorier som deres og å lese litt om hva andre har vært igjennom..
  All lykke i fremtiden !
  Klem fra Tonje :)
  www.slankemamma.wordpress.com

  SvarSlett
 2. Uups.. Ser at jeg greide legge kommentaren igjen på feil innlegg :/
  Tonje

  SvarSlett